Entorns

El Pati, un espai lúdic de descobriments i d’aprenentatges
L’hora del pati és un moment en que els alumnes poden descansar entre classe i classe i renovar energies per a les següents hores. És una estona en que es juga, es riu i es dóna via lliure a la imaginació. No obstant, també és una gran oportunitat per a socialitzar-se i per a aprendre. A l’escola creiem que l’esbarjo ofereix totes aquestes possibilitats i per això s’ha procurat habilitar el pati amb diferents elements per tal que els infants s’ho passin bé amb els companys, aprenguin i gaudeixin. El centre compta amb diversos espais atenent les diverses edats dels alumnes. Les zones d’esbarjo estan diversificades ; hi ha espais per jugar, per experimentar, per parlar, espais per estar més tranquils,….
L’ opinió dels alumnes i els pares també es té en compte a l’hora d’incorporar nous elements, tot procurant que el pati sigui de tots i per a tots.
Biblioteca i històries a l’aire lliure
Per a nosaltres la biblioteca és un espai d’ensenyament aprenentatge. Tots els alumnes de l’escola hi poden anar en diferents moments del dia, amb el grup classe, a l’hora d’esbarjo , a l’espai del migdia i a la tarda amb les famílies. La nostra biblioteca consta de tres zones ben diferenciades: la zona infantil, condicionada per a que els nostres alumnes més petits puguin gaudir dels contes de manera còmode, però també els més grans hi troben un espai per a llegir. Una zona de taules per als més grans on poden llegir, investigar, observar, mirar i fer deures i una tercera zona exterior que hem anomenat “Històries a l’aire lliure”. Aquesta zona permet als alumnes sortir i gaudir de la lectura estirats o asseguts a redós d’un pi o una alzina. La comissió de biblioteca, formada per pares, mares i mestres , vetlla per a que la biblioteca sigui activa, que proporcioni recursos per a realitzar amb tots els alumnes del centre, fomentant el gust per la lectura però també promovent activitats per a realitzar amb les famílies.
Aula de natura
A la nostra escola tenim un gran espai dedicat a l’estudi de la natura. En aquest espai hi trobem una caseta de fusta, que ens serveix d’aula i on hi ha el material per fer els experiments i treballar les ciències. Aquest espai el dividim en diferents sectors:

 

LA GRANJA
És on hi trobem els ànecs, les gallines i els xais. Qualsevol moment del dia és bo per anar a veure els animals i poder aprendre’n alguna cosa. Cada setmana però, un curs de l’escola és l’encarregat de realitzar les diferents tasques de manteniment de la granja: escombrar el terra, recollir els ous, canviar l’aigua de la bassa dels ànecs, treure els xais a pasturar i posar el pinso i aigua als diferents animals.

 

L’HORT I L’HIVERNACLE
Els nens de Primer realitzen diferents activitats relacionades amb l’hivernacle: registren la temperatura de dins i fora d’aquesta construcció i a l’aula en realitzen les gràfiques. Es planten alls, pastanagues,… a dins i a fora i se n’observa el seu creixement, es cultiven plantes aromàtiques i al final de curs es preparen bosses d’olors, colònia o loció cura-cops.
Tots els cursos que vulguin poden plantar a l’hort, però els nens de Segon són els encarregats de coordinar tot el que s’hi planta: cebes, enciams, cols, faves,…i a finals de curs venen totes aquestes hortalisses al mercat de la Plaça del Lleó. A l’activitat de l’hort, també hi participen els avis o alguna entitat que hi vulgui col·laborar en les diferents tasques: preparar la terra, ajudar a plantar les hortalisses, regar-lo,…tota l’ajuda és benvinguda!

 

EL COMPOSTADOR
Els alumnes de Tercer de Primària s’encarreguen de recollir les restes de fruita de l’esmorzar (tres cops a la setmana) i les porten al compostador per fer-ne adob per l’hort de l’escola.

 

L’ESTACIÓ METEOROLÒGICA
Els alumnes de Quart de Primària s’encarreguen del seu funcionament i diàriament registren en una llibreta les dades dels diferents aparells: termòmetre, pluviòmetre, anemòmetre, higròmetre i baròmetre. Amb aquestes dades es realitzen les corresponents gràfiques.

 

ELS AGAPORNIS
És un projecte portat a terme pels alumnes de Cicle Superior i com a resultat d’un ABP que van realitzar. Ells van realitzar la construcció i adequació d’una gran gàbia on a dins ara ja hi viuen tres parelles d’agapornis.
El Bosc de la Pabordia
Aquest és el Bosc que dóna nom a la nostra escola i per tant, és un bosc especial. És un bosc que volem fer nostre, que volem apropar als nostres alumnes, que volem utilitzar, estimar i cuidar.
Per tots els motius abans exposats anem sovint al nostre bosc. Per a nosaltres el bosc és el lloc on apareix el tió per Nadal, és l’espai on anem a buscar glans, fulles, troncs i pedres per comptar, dibuixar, investigar. El Bosc és on hem fet anellaments d’ocells, on hem anat a explicar contes i on a vegades ens hem refugiat de la calor de l’estiu.